dijous, 10 de juliol del 2008

La derrota(parcial) de la raó


Estic llegint "Las siete moradas" de l'editorial Vergara.La seva autora, Caroline Myss, fa una introducció força llarga i penso que no gaire interessant sobre el misticisme i la importància de saber trobar la trascendència en els més petits detalls de la vida quotidiana. L'interessant comença a la segona part del llibre on tots som convidats a treballar aspectes diferents de la nostra vida interior seguint les morades, les set estances de la què es composa el castell de la nostra ànima segons va escriure Santa Teresa de Jesús.

M'ha cridat l'atenció la Tercera Morada:La derrota de la raó. Parla de la dificultat de "conèixer" a través d'altres vies que no siguin exclusivament les que circulen per la raó més cartesiana. Com que tot ho volem racionalitzar però no tot és racionalizable ens creem la nostra pròpia realitat amb les nostres pròpies supersticions, rituals, fantasies... i finalment acabem perduts, desnortats, preguem racionalment, creuem els dits per a que la realitat sigui com la volem i no simplement com ens arriba...

No tot és la raó però la seva derrota és parcial, perquè sense pensament lògic segurament hi hauria caos en el llenguatge que utilitzem, en el cap que ens ajuda a pensar i en l'ànima que ens sosté al llarg de la nostra vida.

1 comentari:

Carme Rosanas ha dit...

És cert que no tot es pot racionalitzar i que necessitem altres eine per a entendre el món. Però necessitem també la raó en tant s aspectes, que no funcionaríem sense ella.

El camí del mig. Hi ha qui li falta capacitat de racionalitzar impulsos i emoicons massa vius im primaris i hi ha qui li falta oblidar-se de tant en tant de la raó.